Recepti | Karlić tartufi - Gir d.o.o.

Recepti

Jakobove kapice na Karlić način 🙂

Priprema

Zapečene jakobove kapice sa 3 vrste sira(Kozji Karlić sa tartufima,Loborika trvdi kravlji te parmezan ) i naribani svijezi crni tartuf.

Tagliatele sa divljim istarskim šparogama u umaku od tartufa i jakobovih kapica te razliveno poširano jaje 🙂

Prve šparoge su počele tako da smo odmah iskoristili za ovo ukusno jelo 🙂

Konjski tatarski biftek s tartufima by Ivan Karlić

Sastojci:

  • 40 ml konjaka
  • 2 slane sardele
  • 2 češnjaka, sjeckana
  • 1/2 šalice mljevenog luka
  • 1 žlica isušenih, sjeckani kapara
  • 1 veliko jaje
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 1 1/2 žličice ribane naranče
  • 1/4 cup maslinovog uljea
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 1 konjski biftek file, svježi
  • 10 g soli i crni papar
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg lista peršina
  • 1 jušna žlica ulja bijelog tartufa
  • 10 ml soka od limuna
  • 40 g svježih tartufa

Priprema

1. U ohlađen zdjelu za miješanje, zgnječite srdelu i češnjak s tanjura. Dodajte luk i kapare i zgnječiti ih u smijesu. Dodajte jaje i umutiti ga u smijesu s tanjura. Umutiti senf i narančinu koricu.

2. U to ravnomjerno, dodati maslinovo ulje. Umutiti Worcestershire umak. Dodati Limone sok, konjak, svježi tartuf i ulje s tartufima.

3. Dodajte meso i dobro izmiješati sa drvenom žlicom. Dodati po guštu soli i papra. Nasijesckati ​​svježe tartufe na vrh tartara.

Chef Fernando Perez Arellano, restoran Zaranda, hotel Castell Son Claret, Mallorca- Michelin

“Tijesto” od sipe punjeno   tartufima i žumanjkom.

Sa strane je ikra od sipe i pržena crvena riža.

Chef Fernando Perez Arellano, restoran Zaranda, hotel Castell Son Claret, Mallorca- Michelin

Artičoka pečena u glini punjena sa tartufima

Chef Filippo Saporito, restoran La leggenda dei frati, Firenca, Michelin

Rižoto od čičoka, limuna,  “lukom” ( shallot je vrsta malog crvenog luka) i tartufima

Confit od sabljarke
(Gatto nero, Novigrad)

13

Sastojci:

  • 150 gr sabljarke
  • suncokretovo ulje
  • 50 gr ljubičastog luka
  • par sušenih rajčica
  • dvije grančice ružmarina
  • cvijet kapara
  • jedna manja tikvica
  • jedna srednja mrkva
  • alfa alfa klice
  • tartuf
  • ulje od tartufa
  • sol
  • papar

Priprema

U usku manju posudu poredati po dnu ljubičasti luk narezan na kolutove.Sabljarku odrezati na željenu veličinu i oblik te ju začiniti i položiti na luk.Dodati u posudu ulje u količini da prekrije sabljarku.U ulje natrgati jednu grančicu ružmarina i dodati par sušenih rajčica. Posudu staviti na vatru i paziti da se priprema na temperaturi ne većoj od 70 stupnjeva celzija-ne smije kuhati. Nakon što se ulje zamuti pa ponovno izbistri confit od sabljarke je gotov. U međuvremnu tikvicu i mrkvu narežemo na tanke trake koje blanširamo u slanoj vodi. Tikvice i mrkvu naizmjence slažemo na tanjur kao podlogu za sabljarku.Sabljarku položimo na mrkvu i tikvice te garniramo tanjur s cvijetom kapara,sušenom rajčicom i grančicom ružmarina iz confita te alfa alfa klicama.Na vrh jela naribamo sviježi taftuf i prelijemo s malo ulja od tartufa.

Salata od hobotnice i tartufa
(Gatto nero, Novigrad)

5

Sastojci:

  • 150 g hobotnice
  • 50 g domaće skute
  • aceto balsamico
  • ulje od tartufa
  • sol
  • papar
  • sviježi tartuf

Priprema

Na žaru ispečemo skutu,koju položimo na tanjur kao podlogu za salatu. Hobotnicu skuhamo,narežemo i začinimo gore navedenim sastojcima,te ju položimo na skutu. Na vrh salate naribamo par listića sviježeg tartufa i pokapamo par kapi ulja od tartufa.

Punjeni pagar
(Konoba Da Lorenzo, Umag)

Punjeni pagar tartuf

Sastojci:

  • 300-350 g pagara
  • bijeli tartuf
  • 0,50 g tikvica
  • 0,30 g mrkve
  • 0,30 g poriluka
  • 0,10 g maslaca

Sastojci za snijeg od krumpira

  • 100 g krumpira
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 100 ml vrhnje za kuhanje
  • cvijet soli
  • bijeli papar
  • sifon za šlag 2 bombice
Kapesanta s tartufom
(Restoran Stari Kaštel, Buje)

Kapesanta sa tartufom

Priprema

Od tartufa i krumpira napraviti mousse. Umjesiti tijesto za raviole i napuniti domaćom kravljom skutom i naribanim tartufom. Svježu kapesantu flambirati na konjaku. Sve to posložiti na tanjur te dekorirati sviježim bosiljkom i jestivim cvijećem.

Fuži s crnim tartufom
(Konoba Hum, Hum)

DCF 1.0

Sastojci:

  • 600 g fuži
  • 100 g maslaca
  • 80 g svježeg crnog  tartufa
  • vrhnje za kuhanje
  • sir parmezan po želji

Priprema

Istarske fuže kuhati u slanoj vodi 12 – 15 minuta. Na maslacu pirjati naribane crne svježe tartufe, dodati malo soli, te sve zajedno lagano prokuhati. Po kuhanim fužima izliti kuhanu smjesu i sve lagano promješati, po želji dodati parmezan.

Ravioli s tartufima
(Konoba Volte, Buzet)

Volte

Sastojci za tijesto:

  • 2 kom jaja
  • 0,5 kg brašna
  • 1 dl vode
  • sol
  • ulje

Sastojci za umak s tartufima:

  • 2 dag maslaca
  • 3 dag tartufa
  • 2 dl vrhnja
  • sol
  • papar

Nadjev:

  • 10 dag sir parmezan
  • 10 dag sir gauda
  • 2 kom jaja

Priprema

Zamijesiti tijesto za raviole. Izmiješati parmezan, gaudu i jaja te dobivenim nadjevom puniti raviole. Raviole skuhati u slanoj vodi. Otopiti maslac, dodamo tartufe, vrhnje, sol i papar te poslužiti.

Biftek od boškarina (Konoba Vrh, Buzet)

Vrh

Sastojci

  • 250 g mesa od boškarina
  • 20 g tartufa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Priprema

Na ugrijanoj tavi odrezak popržiti s obje strane. Gotov odrezak staviti na topli tanjur. Posoliti i popapriti odrezak. Preliti s maslinovim uljem te narezati tartufe.

Ravioli Mediteran Melone

Ravioli Mediteran

Sastojci

  • 120g raviola 
  • 50g istarskog pršuta 
  • 50g šparoga
  • 1dcl vrhnja za kuhanje
  • žlica maslinovog ulja 
  • žlica tartufate
  • 30gtartufa
  • čajna žlicica ulja od tartufa
  • malo soli ili vegete i žlicicu maslaca 

Priprema

Na  maslinovom ulju poPržiti šparoge i pršut, dodati vrhnje za kuhanje, maslac, tartufatu i kuhane raviole te i začine  po želji.

Sve zajedno pomješati i pustiti 2-3 min da kuha. Na kraju  dodati ulje od tartufa  i kad poslužite na tanjur naribati svježi tartuf.  Po želji dodati parmezan.

Fritaja s tartufima (Rondo)

Fritaja sa tartufima (1)

Sastojci

  • Jaja
  • Tartufi
  • Maslinovo ulje
  • Parmezan
  • Sol i papar

Priprema

Na vruće maslinovo ulje doliti razmućena jaja u koje smo prethodno naribali tarufe te dodali papar i sol.

Servirati na tanjur i naribati na listiće tartufe.

Po želji dodati parmezana.

Velute' od krumpira na posteljici od sipica sa crnim tartufom (San Rocco- Brtonigla)

VELUTE OD KRUMPIRA NA POSTELJICI OD SIPICA SA CRNIM TARTUFOM

Sastojci

  • 300g sipa
  • 300g krumpira
  • 20g maslaca i maslinovog ulja
  • 40g crnog tartufa
  • 1,2 dl bijelog vina
  • 80g luka
  • 8 g crnila od sipe

Priprema

Luk  izdinstamo  na maslinovom ulju,zatim dodajemo sipice i mješamo dok se sipice ne smekšaju

(desetak minuta), povremeno podlijevamo sa vinom i tako lagano  kuhamo  30-ak minuta. Na kraju  dodajemo  crnilo od sipe i reduciramo  do željene gustoće.

Istovremeno se kuhamo krumpir  i pravimo  mousse (velutirani pire).

Jelo serviramo u čaši koja uz estetski ugođaj naglašava različite boje slojeva i sastojaka. Donji sloj je smjesa sipica al nero, a gornji mousse od krumpira sa listićima  crnog tartufa.

 

Brancin Divino

Brancin Divino

Sastojci

File brancina,meso škampa

Pjenica od tartufa-luk,krumpir,maslac,tartufata,vrhnje za kuhanje

Priprema

File brancina napunimo mesom škampa: stavimo na paru da se skine koža ,pa file zapečemo na roštilju.

Luk i krumpir pirjamo,dodamo tartufatu i vrhnje i izmiksamo u pjenicu.Kad serviramo na tanjur za kraj naribamo malo svježeg tartufa.

by Divino Poreč

 

Fritaja s crnim tartufima

rec_fritaja

Sastojci
– 50g rezanih crnih tartufa (sviježi ili u maslinovom ulju)
– 60g maslaca
– 40g ribanog parmezana
– 30g naribanog sira s tartufima
– 8 jaja
– malo soli

Priprema
– rastopimo maslac i dodamo narezane crne tartufe na listiće
– kada zakipi umiješamo pjenasto umućena jaja u koja smo dodali malo soli i naribani sir s tartufima
– na kraju u gotovu fritaju dodamo parmezan

recept od Radmile Karlić

Istarski fuži s tartufima

Sastojci
– 500g suhih fuža
– 100g maslaca
– 50g maslaca s tartufima
– 200ml vrhnja za kuhanje
– 50g pašteta s tartufima
– 70g bijelog sviježeg tartufa (ili smrznutog)
– 200g ribanog sira parmezan
– sol
– dvije kapi maslinovog ulja s okusom bijelog tartufa

Priprema
– maslac rastopimo u tavi
– dodamo paštetu od bijelog tartufa, vrhnje, ulje i sir
– kuhamo na laganoj vatri jednu minutu
– u taj gotov umak dodamo bijele tartufe nasijeckane na tanke listiće
– fuže skuhamo u slanoj vodi, procijedimo i prelijemo gotovim umakom

recept od Radmile Karlić

Namaz s tartufatom

Sastojci
– 90g salsa tartufata
– 180g sira za mazanje

Priprema
– dobro izmiješamo salsu tartufatu i sir za mazanje
– serviramo na prepečeni kruh

recept od Radmile Karlić

Lisnato s tartufima

Sastojci
– 500g (1 pak.) lisnatog tijesta
– 500g svježeg kravljeg sira
– 90g salse tartufate (malo crnog tartufa na listiće – nije obavezno)
– 2 jaja
– 50g sira parmezana – naribanog
– mala žličica soli
– za premaz 60g do 80g maslaca

Priprema
– u svježi sir dodaju se: tartufata, sol, naribani tvrdi sir, jaja te dobro se ručno izmiješa
– lisnato tijesto se podijeli na tri dijela, rastanji tako da se dobiju tri tanje savijače
– listovi se napune sa nadjevom, saviju se i polože u tepsiju
– izreže se odmah hladno, na manje kockice, ali ne baš do kraja rez, te premaže sa otopljenim maslacem
– peći na 200 °C oko 40 minuta


Najbolje poslužiti kao toplo predjelo uz neki hladni narezak ili pak u kombinaciji slatko-slano, tako da se još toplo prelije sa medom s tartufima.

recept od Radmile Karlić