Sezona rekordnih cijena | Karlić tartufi - Gir d.o.o.

Još jedna sezona bijelog tartufa je za nama. Otvorenje sezone 15. Rujna 2017. krenulo je u velikom stilu, tartufari su pronalazili velike količine takozvanog Fiorona (bijeli tartuf koji je u početku lošije kvalitete) čime je nagovješten dobar ostatak sezone tartufa.
No nakon 15 dana sve je stalo, količine su naglo počele padati, cijene su počele rasti, a sve teorije dobre sezone pale su u vodu.
Susjedna Italija pretrpila je velike ljetne suše koje su značajno utjecale na rast tartufa. Ponuda tartufa na tržištu nije zadovoljavala potražnju što je dovelo do ubrzanog rasta cijena.

U razdoblju koje je inače znano kao vrhunac sezone bijelog tartufa, u 2017. godini pamtiti će se po tome što su se neke tartufarske lokacije u Istri skroz ugasile dok su druge davale tartufe na kapaljku. No, oni uporni i dobre sreće mogli su mnogo zaraditi obzirom na rekordno visoke cijene bijelog tartufa (tuber magnatum pico) koje su za velike primjerke dosezale ćak i do 4500€/kg.

Rekordne cijene tartufa najviše su pogodile restoratere koje su zbog neisplativosti pripreme jela sa ovako skupom namirnicom iste bili primorani izbaciti iz standarden ponude.

Na posljetku, možemo zaključiti kako je ovo bila sezona puna uspona i padova te nevjerojatnih cijena koje su oborile sve rekorde u povijesti tartufarstva i dokazale da Istra skriva pravo podzemno balgo.

Priželjkujemo uspješniju i plodniju sljedeću sezonu, a sad je vrijeme da se šume, tartufari i psi odmore jer su to i zaslužili.

Nadamo se da u sljedećoj sezoni neće vrijediti stara tartufarska uzrečica – “Sako lani boje (svaka prošla godina bolja)”!

Related Posts


Najbolji tartuf Vikend festivala istarskih tartufa 2018

Osvojili smo nagradu za najbolji tartuf na Vikend festivalu istarskih tartufa 2018 u Buzetu. Ukoliko ste u blizini sljedećih godina, svakako ne propustite ovu odličnu manifestaciju koja njeguje promociju istarskih tartufa te proizvoda od tartufa vec dugi niz godina.

14.01.2019

Gastronomie /Fine Food Professional

Sudjelovali smo na Gastronomie / Fine Food Professional sajmu u Amsterdamu te predstvaili tamošnjoj znatiželjnoj publici svjeze istarske tartufe te proizvode na bazi istarskih tartufa. Bila nam je čast predstvait najbolje od istre zajedno sa prijateljima i poslovnim partnerima @vinafrankovic i @chiavalon_extravirginoliveoil.

14.01.2019
Robert Malkowitcz_Karlic Tartufi

Karlić tartufi ugostili kulinarski show “Robert Maklowicz’s Culinary Travels”

Robert Maklowicz Polsji je povjesničar, novinar i kuhar. Još od 1998. godine redovito uređuje i vodi tjedni kulinarski show “Robert Makłowicz’s Culinary Travels”. Show se snima diljem svijeta te donosi izvorne lokalne spacijalitete regije u kojoj gostuje. Specijalitete predstavljene u kulinarskom showu često Makłowicz sam priprema, no često u pripremi sudjeluju i lokalni neprofesionalni kuhari […]

19.06.2018

Comments