Sezona rekordnih cijena | Karlić tartufi - Gir d.o.o.

Još jedna sezona bijelog tartufa je za nama. Otvorenje sezone 15. Rujna 2017. krenulo je u velikom stilu, tartufari su pronalazili velike količine takozvanog Fiorona (bijeli tartuf koji je u početku lošije kvalitete) čime je nagovješten dobar ostatak sezone tartufa.
No nakon 15 dana sve je stalo, količine su naglo počele padati, cijene su počele rasti, a sve teorije dobre sezone pale su u vodu.
Susjedna Italija pretrpila je velike ljetne suše koje su značajno utjecale na rast tartufa. Ponuda tartufa na tržištu nije zadovoljavala potražnju što je dovelo do ubrzanog rasta cijena.

U razdoblju koje je inače znano kao vrhunac sezone bijelog tartufa, u 2017. godini pamtiti će se po tome što su se neke tartufarske lokacije u Istri skroz ugasile dok su druge davale tartufe na kapaljku. No, oni uporni i dobre sreće mogli su mnogo zaraditi obzirom na rekordno visoke cijene bijelog tartufa (tuber magnatum pico) koje su za velike primjerke dosezale ćak i do 4500€/kg.

Rekordne cijene tartufa najviše su pogodile restoratere koje su zbog neisplativosti pripreme jela sa ovako skupom namirnicom iste bili primorani izbaciti iz standarden ponude.

Na posljetku, možemo zaključiti kako je ovo bila sezona puna uspona i padova te nevjerojatnih cijena koje su oborile sve rekorde u povijesti tartufarstva i dokazale da Istra skriva pravo podzemno balgo.

Priželjkujemo uspješniju i plodniju sljedeću sezonu, a sad je vrijeme da se šume, tartufari i psi odmore jer su to i zaslužili.

Nadamo se da u sljedećoj sezoni neće vrijediti stara tartufarska uzrečica – “Sako lani boje (svaka prošla godina bolja)”!

Related Posts


Robert Malkowitcz_Karlic Tartufi

Karlić tartufi ugostili kulinarski show “Robert Maklowicz’s Culinary Travels”

Robert Maklowicz Polsji je povjesničar, novinar i kuhar. Još od 1998. godine redovito uređuje i vodi tjedni kulinarski show “Robert Makłowicz’s Culinary Travels”. Show se snima diljem svijeta te donosi izvorne lokalne spacijalitete regije u kojoj gostuje. Specijalitete predstavljene u kulinarskom showu često Makłowicz sam priprema, no često u pripremi sudjeluju i lokalni neprofesionalni kuhari […]

19.06.2018

Sajam Ferienmesse Beč

Karlić tartufi bili su prisutni na austrijskom turističkom sajmu Ferienmesse u Beču, od 11. do 14. siječnja na kojem nas je promovirao Mario Harapin vlasnik gastro shopa Delikroat koji se nalazi u centru Beča. Mario je zadovoljan odazivom publike koja je prepoznala hrvatske delicije . Na sajmu je sudjelovalo oko 800 izlagača iz oko 70 […]

06.03.2018

Vikend Festival Istarskih Tartufa – Buzet 2017

I ove smo godine sudjelovali na Vikend festivalu istarskih tartufa u Buzetu. Iz mnoštva odličnih izlagača ove smo se godine izdvojili najljepše uređenim štandom, a trud se svakako isplatio jer smo osvojili ngradu za najkreativniji i najljepši izložbeni prostor. Pogledajte detalje u galeriji.

18.11.2017

Comments