Sezona rekordnih cijena | Karlić tartufi - Gir d.o.o.

Još jedna sezona bijelog tartufa je za nama. Otvorenje sezone 15. Rujna 2017. krenulo je u velikom stilu, tartufari su pronalazili velike količine takozvanog Fiorona (bijeli tartuf koji je u početku lošije kvalitete) čime je nagovješten dobar ostatak sezone tartufa.
No nakon 15 dana sve je stalo, količine su naglo počele padati, cijene su počele rasti, a sve teorije dobre sezone pale su u vodu.
Susjedna Italija pretrpila je velike ljetne suše koje su značajno utjecale na rast tartufa. Ponuda tartufa na tržištu nije zadovoljavala potražnju što je dovelo do ubrzanog rasta cijena.

U razdoblju koje je inače znano kao vrhunac sezone bijelog tartufa, u 2017. godini pamtiti će se po tome što su se neke tartufarske lokacije u Istri skroz ugasile dok su druge davale tartufe na kapaljku. No, oni uporni i dobre sreće mogli su mnogo zaraditi obzirom na rekordno visoke cijene bijelog tartufa (tuber magnatum pico) koje su za velike primjerke dosezale ćak i do 4500€/kg.

Rekordne cijene tartufa najviše su pogodile restoratere koje su zbog neisplativosti pripreme jela sa ovako skupom namirnicom iste bili primorani izbaciti iz standarden ponude.

Na posljetku, možemo zaključiti kako je ovo bila sezona puna uspona i padova te nevjerojatnih cijena koje su oborile sve rekorde u povijesti tartufarstva i dokazale da Istra skriva pravo podzemno balgo.

Priželjkujemo uspješniju i plodniju sljedeću sezonu, a sad je vrijeme da se šume, tartufari i psi odmore jer su to i zaslužili.

Nadamo se da u sljedećoj sezoni neće vrijediti stara tartufarska uzrečica – “Sako lani boje (svaka prošla godina bolja)”!

Related Posts


Vikend Festival Istarskih Tartufa – Buzet 2017

I ove smo godine sudjelovali na Vikend festivalu istarskih tartufa u Buzetu. Iz mnoštva odličnih izlagača ove smo se godine izdvojili najljepše uređenim štandom, a trud se svakako isplatio jer smo osvojili ngradu za najkreativniji i najljepši izložbeni prostor. Pogledajte detalje u galeriji.

18.11.2017

Karlić tartufi ponovno dobitnici Tripadvisorovog certifikata izvrsnosti

Karlić tartufi osvojili su i u 2017. Tripadvisor certifikat izvrsnosti. I ove se godine, drugu godinu za redom, na Tripadvisoru nalazimo na 1. mjestu kao “top thing to do” na području Buzeta te na 5. mjestu na području Istre. Iznimno smo ponosni na naš cijeli tim koji je zaslužan za mnoštvo pozitivnih komentara, recenzija i […]

21.09.2017

Zlatni grb Grada Buzeta dodjeljen obitelji Karlić

Više od dva desetljeća upornog rada, odricanja i nadasve velike ljubavi prema poslu u naše su ruke doveli Zlatni grb Grada Buzeta-nagradu za izuzetan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju te poticaj turističkoj promociji Buzeštine. Hvala svima koji su bili uz nas, a mi ćemo se truditi biti još bolji i uspješniji svakim danom!

18.09.2017

Comments