Jakobove kapice na Karlić način 🙂
Priprema
Zapečene jakobove kapice sa 3 vrste sira(Kozji Karlić sa tartufima,Loborika trvdi kravlji te parmezan ) i naribani svijezi crni tartuf.
Tagliatele sa divljim istarskim šparogama u umaku od tartufa i jakobovih kapica te razliveno poširano jaje 🙂
Prve šparoge su počele tako da smo odmah iskoristili za ovo ukusno jelo 🙂
Konjski tatarski biftek s tartufima by Ivan Karlić
Sastojci:
- 40 ml konjaka
- 2 slane sardele
- 2 češnjaka, sjeckana
- 1/2 šalice mljevenog luka
- 1 žlica isušenih, sjeckani kapara
- 1 veliko jaje
- 2 žlice Dijon senfa
- 1 1/2 žličice ribane naranče
- 1/4 cup maslinovog uljea
- 1 žličica Worcestershire umaka
- 1 konjski biftek file, svježi
- 10 g soli i crni papar
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg lista peršina
- 1 jušna žlica ulja bijelog tartufa
- 10 ml soka od limuna
- 40 g svježih tartufa
Priprema
1. U ohlađen zdjelu za miješanje, zgnječite srdelu i češnjak s tanjura. Dodajte luk i kapare i zgnječiti ih u smijesu. Dodajte jaje i umutiti ga u smijesu s tanjura. Umutiti senf i narančinu koricu.
2. U to ravnomjerno, dodati maslinovo ulje. Umutiti Worcestershire umak. Dodati Limone sok, konjak, svježi tartuf i ulje s tartufima.
3. Dodajte meso i dobro izmiješati sa drvenom žlicom. Dodati po guštu soli i papra. Nasijesckati svježe tartufe na vrh tartara.
Confit od sabljarke
(Gatto nero, Novigrad)
Sastojci:
- 150 gr sabljarke
- suncokretovo ulje
- 50 gr ljubičastog luka
- par sušenih rajčica
- dvije grančice ružmarina
- cvijet kapara
- jedna manja tikvica
- jedna srednja mrkva
- alfa alfa klice
- tartuf
- ulje od tartufa
- sol
- papar
Priprema:
U usku manju posudu poredati po dnu ljubičasti luk narezan na kolutove.Sabljarku odrezati na željenu veličinu i oblik te ju začiniti i položiti na luk.Dodati u posudu ulje u količini da prekrije sabljarku.U ulje natrgati jednu grančicu ružmarina i dodati par sušenih rajčica. Posudu staviti na vatru i paziti da se priprema na temperaturi ne većoj od 70 stupnjeva celzija-ne smije kuhati. Nakon što se ulje zamuti pa ponovno izbistri confit od sabljarke je gotov. U međuvremnu tikvicu i mrkvu narežemo na tanke trake koje blanširamo u slanoj vodi. Tikvice i mrkvu naizmjence slažemo na tanjur kao podlogu za sabljarku.Sabljarku položimo na mrkvu i tikvice te garniramo tanjur s cvijetom kapara,sušenom rajčicom i grančicom ružmarina iz confita te alfa alfa klicama.Na vrh jela naribamo sviježi taftuf i prelijemo s malo ulja od tartufa.
Salata od hobotnice i tartufa
(Gatto nero, Novigrad)
Sastojci:
- 150 g hobotnice
- 50 g domaće skute
- aceto balsamico
- ulje od tartufa
- sol
- papar
- sviježi tartuf
Priprema
Na žaru ispečemo skutu,koju položimo na tanjur kao podlogu za salatu. Hobotnicu skuhamo,narežemo i začinimo gore navedenim sastojcima,te ju položimo na skutu. Na vrh salate naribamo par listića sviježeg tartufa i pokapamo par kapi ulja od tartufa.
Kapesanta s tartufom
(Restoran Stari Kaštel, Buje)
Priprema
Od tartufa i krumpira napraviti mousse. Umjesiti tijesto za raviole i napuniti domaćom kravljom skutom i naribanim tartufom. Svježu kapesantu flambirati na konjaku. Sve to posložiti na tanjur te dekorirati sviježim bosiljkom i jestivim cvijećem.
Fuži s crnim tartufom
(Konoba Hum, Hum)
Sastojci:
- 600 g fuži
- 100 g maslaca
- 80 g svježeg crnog tartufa
- vrhnje za kuhanje
- sir parmezan po želji
Priprema
Istarske fuže kuhati u slanoj vodi 12 – 15 minuta. Na maslacu pirjati naribane crne svježe tartufe, dodati malo soli, te sve zajedno lagano prokuhati. Po kuhanim fužima izliti kuhanu smjesu i sve lagano promješati, po želji dodati parmezan.
Ravioli s tartufima
(Konoba Volte, Buzet)
Sastojci za tijesto:
- 2 kom jaja
- 0,5 kg brašna
- 1 dl vode
- sol
- ulje
Sastojci za umak s tartufima:
- 2 dag maslaca
- 3 dag tartufa
- 2 dl vrhnja
- sol
- papar
Nadjev:
- 10 dag sir parmezan
- 10 dag sir gauda
- 2 kom jaja
Priprema
Zamijesiti tijesto za raviole. Izmiješati parmezan, gaudu i jaja te dobivenim nadjevom puniti raviole. Raviole skuhati u slanoj vodi. Otopiti maslac, dodamo tartufe, vrhnje, sol i papar te poslužiti.
Ravioli Mediteran Melone
Sastojci
- 120g raviola
- 50g istarskog pršuta
- 50g šparoga
- 1dcl vrhnja za kuhanje
- žlica maslinovog ulja
- žlica tartufate
- 30gtartufa
- čajna žlicica ulja od tartufa
- malo soli ili vegete i žlicicu maslaca
Priprema
Na maslinovom ulju poPržiti šparoge i pršut, dodati vrhnje za kuhanje, maslac, tartufatu i kuhane raviole te i začine po želji.
Sve zajedno pomješati i pustiti 2-3 min da kuha. Na kraju dodati ulje od tartufa i kad poslužite na tanjur naribati svježi tartuf. Po želji dodati parmezan.
Velute' od krumpira na posteljici od sipica sa crnim tartufom (San Rocco- Brtonigla)
Sastojci
- 300g sipa
- 300g krumpira
- 20g maslaca i maslinovog ulja
- 40g crnog tartufa
- 1,2 dl bijelog vina
- 80g luka
- 8 g crnila od sipe
Priprema
Luk izdinstamo na maslinovom ulju,zatim dodajemo sipice i mješamo dok se sipice ne smekšaju
(desetak minuta), povremeno podlijevamo sa vinom i tako lagano kuhamo 30-ak minuta. Na kraju dodajemo crnilo od sipe i reduciramo do željene gustoće.
Istovremeno se kuhamo krumpir i pravimo mousse (velutirani pire).
Jelo serviramo u čaši koja uz estetski ugođaj naglašava različite boje slojeva i sastojaka. Donji sloj je smjesa sipica al nero, a gornji mousse od krumpira sa listićima crnog tartufa.
Brancin Divino
Sastojci
File brancina,meso škampa
Pjenica od tartufa-luk,krumpir,maslac,tartufata,vrhnje za kuhanje
Priprema
File brancina napunimo mesom škampa: stavimo na paru da se skine koža ,pa file zapečemo na roštilju.
Luk i krumpir pirjamo,dodamo tartufatu i vrhnje i izmiksamo u pjenicu.Kad serviramo na tanjur za kraj naribamo malo svježeg tartufa.
by Divino Poreč
Fritaja s crnim tartufima
Sastojci
– 50g rezanih crnih tartufa (sviježi ili u maslinovom ulju)
– 60g maslaca
– 40g ribanog parmezana
– 30g naribanog sira s tartufima
– 8 jaja
– malo soli
Priprema
– rastopimo maslac i dodamo narezane crne tartufe na listiće
– kada zakipi umiješamo pjenasto umućena jaja u koja smo dodali malo soli i naribani sir s tartufima
– na kraju u gotovu fritaju dodamo parmezan
recept od Radmile Karlić
Istarski fuži s tartufima
Sastojci
– 500g suhih fuža
– 100g maslaca
– 50g maslaca s tartufima
– 200ml vrhnja za kuhanje
– 50g pašteta s tartufima
– 70g bijelog sviježeg tartufa (ili smrznutog)
– 200g ribanog sira parmezan
– sol
– dvije kapi maslinovog ulja s okusom bijelog tartufa
Priprema
– maslac rastopimo u tavi
– dodamo paštetu od bijelog tartufa, vrhnje, ulje i sir
– kuhamo na laganoj vatri jednu minutu
– u taj gotov umak dodamo bijele tartufe nasijeckane na tanke listiće
– fuže skuhamo u slanoj vodi, procijedimo i prelijemo gotovim umakom
recept od Radmile Karlić
Namaz s tartufatom
Sastojci
– 90g salsa tartufata
– 180g sira za mazanje
Priprema
– dobro izmiješamo salsu tartufatu i sir za mazanje
– serviramo na prepečeni kruh
recept od Radmile Karlić
Lisnato s tartufima
Sastojci
– 500g (1 pak.) lisnatog tijesta
– 500g svježeg kravljeg sira
– 90g salse tartufate (malo crnog tartufa na listiće – nije obavezno)
– 2 jaja
– 50g sira parmezana – naribanog
– mala žličica soli
– za premaz 60g do 80g maslaca
Priprema
– u svježi sir dodaju se: tartufata, sol, naribani tvrdi sir, jaja te dobro se ručno izmiješa
– lisnato tijesto se podijeli na tri dijela, rastanji tako da se dobiju tri tanje savijače
– listovi se napune sa nadjevom, saviju se i polože u tepsiju
– izreže se odmah hladno, na manje kockice, ali ne baš do kraja rez, te premaže sa otopljenim maslacem
– peći na 200 °C oko 40 minuta
Najbolje poslužiti kao toplo predjelo uz neki hladni narezak ili pak u kombinaciji slatko-slano, tako da se još toplo prelije sa medom s tartufima.
recept od Radmile Karlić