Sezona rekordnih cijena | Karlić tartufi - Gir d.o.o.

Još jedna sezona bijelog tartufa je za nama. Otvorenje sezone 15. Rujna 2017. krenulo je u velikom stilu, tartufari su pronalazili velike količine takozvanog Fiorona (bijeli tartuf koji je u početku lošije kvalitete) čime je nagovješten dobar ostatak sezone tartufa.
No nakon 15 dana sve je stalo, količine su naglo počele padati, cijene su počele rasti, a sve teorije dobre sezone pale su u vodu.
Susjedna Italija pretrpila je velike ljetne suše koje su značajno utjecale na rast tartufa. Ponuda tartufa na tržištu nije zadovoljavala potražnju što je dovelo do ubrzanog rasta cijena.

U razdoblju koje je inače znano kao vrhunac sezone bijelog tartufa, u 2017. godini pamtiti će se po tome što su se neke tartufarske lokacije u Istri skroz ugasile dok su druge davale tartufe na kapaljku. No, oni uporni i dobre sreće mogli su mnogo zaraditi obzirom na rekordno visoke cijene bijelog tartufa (tuber magnatum pico) koje su za velike primjerke dosezale ćak i do 4500€/kg.

Rekordne cijene tartufa najviše su pogodile restoratere koje su zbog neisplativosti pripreme jela sa ovako skupom namirnicom iste bili primorani izbaciti iz standarden ponude.

Na posljetku, možemo zaključiti kako je ovo bila sezona puna uspona i padova te nevjerojatnih cijena koje su oborile sve rekorde u povijesti tartufarstva i dokazale da Istra skriva pravo podzemno balgo.

Priželjkujemo uspješniju i plodniju sljedeću sezonu, a sad je vrijeme da se šume, tartufari i psi odmore jer su to i zaslužili.

Nadamo se da u sljedećoj sezoni neće vrijediti stara tartufarska uzrečica – “Sako lani boje (svaka prošla godina bolja)”!

Related Posts


Giveaway

Rules of the Giveaway ‘WONDERS OF ISTRIA’   The rules of ‘WONDERS OF ISTRIA’ Giveaway organized by Karlić Tartufi – GIR d.o.o. and Partners (hereinafter “Giveaway”): 1. GIVEAWAY ORGANISER The Giveaway is being organized by Karlić Tartufi – GIR d.o.o., Paladini 14, 52420 Buzet, Croatia, OIB: (PIN): 24638078222 (hereinafter: the Organiser) and Partners as following: OPG […]

04.06.2020

Truffle Gin – prvi gin na svijetu sa maceriranim bijelim tartufima

TRUFFLE GIN // prvi gin na svijetu s maceriranim bijelim tartufima nastao u kooperaciji dviju buzetskih kompanija Destilerija AurA i Karlić Tartufi // u limitiranoj seriji od 222 boce od kojih je svaka numerirana. Živili!

30.08.2019

Karlic Tartufi in Oryx magazin

We are so happy to announce the story of our family business was published in the journal of Qatar Airways-Oryx 🤩🛫🌏 . This means travelers all around the world will find out about truffles in Istria and our passion for them.💟 . . Relaunched in January 2017, Oryx is the new-look, high-end inflight magazine for […]

22.05.2019

Comments